Пятница, 26.04.2024, 13:05

Меню сайта
Календарь
«  Апрель 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2015 » Апрель » 10 » Бібліотечна Луганщина-2014: на лінії вогню
10:23
Бібліотечна Луганщина-2014: на лінії вогню

Сказати, що 2014 рік був важким для бібліотек Луганської області – не сказати нічого. Він був просто жахливим. Зруйновані внаслідок бойових дій приміщення, знищені фонди, зламані людські долі. Майже 50% всіх публічних бібліотек регіональної мережі опинилися на територіях, непідконтрольних державній владі. Ті ж книгозбірні, що залишилися під контролем та впливом держави, починаючи з червня 2014 р. залишились без обласних науково-методичних центрів, які й самі потрапили в горнило війни та громадянського протистояння. Але незважаючи на це, бібліотекарі Луганщини продовжували працювати, матеріалізуючи навколо себе територію єдності, взаємодопомоги, концентруючи в собі силу духа та найкращі традиції українського Сходу. У цій статті ми не ставили мету написати про наші втрати, ми намагалися проаналізувати наші здобутки. Розглядайте цю публікацію як своєрідний звіт Луганського обласного відділення УБА про роботу українських бібліотек в умовах антитерористичної операції.

Отже, на території Луганської області, що підконтрольна українській владі, повноцінно працювали 14 централізованих бібліотечних систем та бібліотеки міста Сєверодонецьк, які функціонують в умовах децентралізації. Всі вони подовжували виконувати свої функції з обслуговування місцевих громад за основними сучасними напрямами, задекларованими бібліотечною спільнотою України. Серед них – надання електронних послуг, навчання членів громади роботі з комп’ютерними технологіями, робота з молоддю, робота з особами з фізичними вадами.

У 2014 році спостерігався бум бібліотечних представництв в соціальних мережах. Кількість учасників інтернет-дискусій на віртуальних бібліотечних майданчиках зростала у геометричній прогресії. Справжніми лідерами в цьому напрямі стали Лисичанська ЦБС та Старобільська ЦБС. Офіційні сторінки районних бібліотек цих регіонів - чи не найпопулярніші ресурси серед офіційних представництв в соцмережах в межах їх регіонів. А блог Лисичанської ЦБС «БібліоЛисичка» (http://bibliolisichka.blogspot.com/), на наш погляд, є маленькою перлиною серед бібліотечних блогів, за допомогою якого бібліотекарі здійснюють популяризацію книги, застосовуючи нестандартні прийоми: мікс книги з модою. Це засвідчує, що читати завжди модно, а також сприяє просуванню нових пілотних проектів бібліотеки.

2014 рік довів усім нам, що бібліотеки – це пульс країни. Життя внесло корективи в традиційну діяльність бібліотекарів та примусило змінити плани. Головним став ніким не очікуваний напрям – робота з внутрішніми переселенцями. У другому півріччі 2014 р. почався новий етап роботи бібліотечних Інтернет-центрів. Їхніми постійними відвідувачами стала нова категорія користувачів – переселенці. Ці люди мали можливість за допомогою безкоштовного Інтернету дізнаватися новини, спілкуватися з рідними за допомогою е-пошти та соціальних мереж, програми Скайп, поповнити рахунок мобільного телефону через Інтернет тощо. Цими послугами користувалися і військові, які беруть участь в АТО. В усіх населених пунктах, що приймали переселенців, бібліотекар став чи не головною діючою особою в цій сумній драмі, що розгорталась на наших очах. До традиційних послуг додалися – допомога в переоформленні пенсій та інших соціальних послуг, пошук тимчасової роботи, пошук зниклих родичів, пошук житла, пошук медичних установ. Лисичанська ЦБ навіть створила спеціальний розділ для переселенців на власному сайті.

Просмотров: 631 | Добавил: ЛисичанскаяЦБС | Теги: УБА про бібліотеку | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]