Среда, 24.04.2024, 11:10

Меню сайта
Календарь
«  Апрель 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2016 » Апрель » 26 » Запрошуємо на відкриття виставки-дослідження «Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія»
10:42
Запрошуємо на відкриття виставки-дослідження «Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія»

«Україна – Бельгія: історія взаємовідношень. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст.»

У п’ятницю, 29 квітня о 13:00, в Лисичанському міському краєзнавчому музеї (пр.Перемоги (пр. Леніна), 94) відбудеться відкриття виставки «Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія». У події візьме участь Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс.

Дослідження руйнує міф про радянську індустріалізацію центру, Сходу та Півдня України. Проект акцентує увагу на європейській історії розвитку регіону, яка на сьогодні є не достатньо дослідженою і популяризованою. Гірничо-металургійна промисловість Придніпровсько-Донецького краю України завдячує  залученню підприємницького капіталу і досвіду з Англії, Франції, Німеччини, Швейцарії. Особливо значним був вплив бельгійського підприємницького капіталу, через що Придніпровсько-Донецький регіон України називали «Українською Бельгією». На виставці представлено майже 250 історичних документів та світлин тих часів, які яскраво і переконливо відтворюють важливий період розвитку українських регіонів.

Справжніми свідоцтвами тих подій є представлені на виставці акції і облігації бельгійських акціонерних товариств, що діяли у губернії. Крім того, на виставці представлені фотокартки і портрети бельгійських і українських підприємств, керівників і засновників заводів, рудників, шахт. На фотографіях відтворені гігантські металургійні  заводи з доменними печами, рудники, шахти, продукція заводів, і звісно, зображення робітників: металургів, шахтарів.  Представлені унікальні фото самодіяльного театру «Малороси» на Петровському заводі (Єнакієво), духового оркестру Донецького скляного заводу, побудовані за рахунок керівництва підприємств православні і католицькі храми, театри, парки і бібліотеки.

Проект став можливим завдяки діяльності дніпропетровського мецената Дмитра Піркла, який протягом 2011-2015 років купував історичні документи у Європі. Зібрані матеріали були передані Дніпропетровському національному історичному музею імені Дмитра Яворницького. Директор музею Надія Капустіна ініціювала вивчення та аналіз документів. На базі музею Валентина Лазебник, завідувачка науково-дослідного та експозиційного відділу історії України ХІV ст. - поч. ХХ ст., дослідила матеріали та сформувала у експозицію над якою працював дизайнер Юрій Малієнко.

Подія відбувається за підтримки Посольства Бельгії в Україні

Просмотров: 508 | Добавил: ЛисичанскаяЦБС | Теги: Бельгія, 2016, Виставка, дослідження, краєзнавчий музей | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]