Четверг, 25.04.2024, 21:14

Меню сайта
Календарь
«  Апрель 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2017 » Апрель » 6 » Віртуальна виставка: «In-crudo» - «Без прикрас». Серія книг унікальної української прози
13:45
Віртуальна виставка: «In-crudo» - «Без прикрас». Серія книг унікальної української прози

"У кожній  книзі є своя таємниця"

Не так давно до центральної бібліотеки надійшли нові книги, на яких відразу захотілось затримати зосереджену увагу і взяти їх до рук, бо сильно заінтригували прізвища авторів, назви творів, оригінальний дизайн і висока видавнича культура. Ці книги об’єднані унікальним візуальним образом серії, яка є модернізаційним проектом видавничого центру «Академія», і називається «In-crudo» - «Без прикрас». Серія виходить ще з вересня 2015р., але до нашої бібліотеки потрапила вперше.

«In-crudo» - «Без прикрас» - це серія творів про людину без прикрас, на драматичних роздоріжжях життя і в екстремальних ситуаціях, що випробовують розум, волю і честь. І з багатьма їх авторами Ви познайомитесь вперше. І будете вражені.

За задумом видавців, «In-crudo» - «Без прикрас» - книги з потоку високої літератури маловідомих авторів, чиї імена і кращі твори з тих чи інших причин практично не друкувалися раніше і тривалий час лишалися поза увагою читачів.

Ми пропонуємо три книги цієї серії,  які надійшли до нас, творчість трьох авторів, яким вдалося писати на межі і про межу.

Кримський А.  Виривки з мемуарів одного старого гріховоди: Вибране - К.:ВЦ "Академія", 2016.-320с. (Серія "In-crudo")

Агатангел Кримський - один із найколоритніших українських прозаїків раннього модернізму. 

Філологічні досягнення Агатангела Кримського незаперечні. Але, як і чисельні праці з історії культури і літератури, модерністичні твори Кримського були на висоті. Письменник започаткував експериментальну прозу нового типу у часи панування реалізму, в дечому він навіть випереджав постмодерністів - інтуітивно чи свідомо. У збірці «Виривки з мемуарів одного старого гріховоди. Вибране» ми можемо спостерігати за швидкою та яскравою думкою видатного діяча минувщини.

«Останніми часами мене, людину вже підтоптану, серйозно почина тривожити гадка: чи не збожеволів я часом? Боде ж таки! Нудьга, та ще йбезпричинна нудьга, не кидає мене навіть на хвилину - на старості літ зачала мучити своїми докорами совість».

Крушельницький А. Той третій: Вибране- К.:ВЦ "Академія", 2016.-320с. (Серія "In-crudo")

Антін Крушельницький сміливо порушував табуйовані теми, відтворюючи ранньомодерністське світовідчуття. Його оповідання у збірці «Той третій. Вибране» насичені духовною атмосферою галицької інтелігенції на початку ХХ ст. і львівським колоритом. Розгортаючи події у внутрішньому світі персонажів, переважно жінок, він активно використовував психоаналіз, натуралістичну стилістику і прийоми «потоку свідомості». Фрагментарність і монтажність сюжету просвічували навіть через ранні комуністичні настрої письменника і прямували до модернізму. Найкращі твори генія психологізованого малого жанру - зібрані у книзі.

«Вони не звертають навіть на себе уваги. Він слідить рух диму, стежить за тим, як він розбивається щораз у більші клуби, розвівається, розпливається у повітрі - і знов нові клуби диму пускає з уст, і знов обсервує їх. Вона намагається забути про його присутність, ловить душею різні звуки завтрашньої опери...».

Підмогильний В. Повість без назви...:Вибране - К.:ВЦ "Академія", 2016.-320с. (Серія "In-crudo")

Проза Валер’яна Підмогильного природно вписується в контекст високого європейського літературного модернізму. І спостерігати це у збірці його творів «Повість без назви… Вибране» найлегше. Філософський та перекладацький талант допомогли Підмогильному створити унікальний і захоплюючий стиль письма. Останній його твір «Повість без назви…» визнано найблискучішим у тогочасній українській літературі. Це — досконала за художньою формою, а за пафосом близька до сковородинівства самодискусія, в якій протистоять актуальні для того часу і людського майбутнього ідеї та принципи.

«Я — сумне явище. На межі двох діб неминуче з’являються люди, що зависають якраз на грані, звідки видно далеко назад і ще далі вперед. Отже, вони слабують на хворобу, якої люди жодної партії ніколи не прощають, — на гостроту зору. Найкращі слуги життя — засліплені й підсліпуваті. Вони бадьоро йдуть уперед, бо бачать те, що їм здається. Бачать нове, бо хочуть бачити. Воля керує, друже, життям, а не розум».

Книги цієї серії не потребують прикрас,

а самі прикрасять світ небайдужої до себе людини...

Шукаємо нових співрозмовників.

Ми відкриті до дискусій та нових пропозицій.

 

Просмотров: 751 | Добавил: ЛисичанскаяЦБС | Теги: віртуальна виставка | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]