Пятница, 29.03.2024, 11:19

Меню сайта
Календарь
«  Декабрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2016 » Декабрь » 13 » Краєзнавчий гід: нові імена на мапі рідного міста.
10:42
Краєзнавчий гід: нові імена на мапі рідного міста.

В Лисичанську з’явились вулиці, названі на честь відомих українських письменників – класиків української літератури, а також письменників, життя і творчість яких пов’язані з містом Лисичанськ, Донецьким краєм.

 

 

 

 

 

Вулиця ім. В. Сосюри (раніше - вул. Свердлова).

Володимир Сосюра – класик української літератури, вся творчість якого пронизана глибокою любов’ю до свого рідного краю.

«Лисиче над Дінцем, де висне дім заводів…» саме цей вірш прославив м. Лисичанськ, де видатний поет провів свої дитинство та юність. Мабуть, нікого з українських радянських поетів так не читали, не завчали напам’ять і стільки не друкували!

На честь Володимира Сосюра названа центральна вулиця міста.

 

 

 

 

Вулиця ім. П. Северова (раніше - вул. Крупської).

Петро Северов (Іванов) – відомий письменник, автор більш як 50 книг. В Лисичанську пройшли його дитинство і юність. Лисичанськ  і Донбаський край відображені в його документальних книгах: «Весна в Донбасі», «Шахтарі», «Виховання волі», «Володарі каміння та вогню». Під псевдонімом «Северов» письменник приховував пам'ять про батька – жандарма поліції царської Росії – Федора Івановича Іванова.  

 

 

 

 

 

Квартал ім. В.І Даля об’єднав 13 вулиць м. Лисичанськ (вул. Бебеля, вул. Володарського, вул. Комінтерну, вул. Кропоткіна, вул. Куйбишева, вул. Менжинського, вул. Профінтерну, вул. 25 років РСП (б), вул. Урицького, вул. Чичеріна, вул. Чернишова, вул. Енгельса, вул. Ярославська)

Володимир Даль – письменник, лінгвіст, поліглот, фольклорист, етнограф, морський офіцер, лікар, зоолог, ботанік, педагог, двічі академік - відповідно у галузі природознавства і словесності – назавжди увійшов в історію загальнолюдської культури під своїм яскравим і вичерпно ємним псевдонімом Козак Луганський. 

Освічений по-європейському, ще недооцінений сучасною наукою просвітитель-практик, він став фактично фундатором перших безкоштовних лікарень для робітників на теренах нинішньої України і висунув вражаючу за своєю сміливістю та широтою програму збереження народного здоров’я. Зокрема, він реформував медичні пункти при ливарному заводі та на вугільній ломці у Лисичій балці (нині місто Лисичанськ), йому вдалося домогтися поліпшення санітарних умов побуту і продовольчого забезпечення робітників. Свого сина він виховував у любові до нової батьківщини і трудової людини.

Найвидатнішою працею В.І. Даля до цього часу залишається «Толковый словарь живого русского языка». 

Вулиця В. Стуса (раніше - вул. Димитрова)

Василь Стус - український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1990), Герой України (2005, посмертно). Народився в селі Рахнівка  Вінницької області. Дитячі роки пройшли в м. Святогірськ на Донеччині.

Поезія Василя Стуса характеризується ліричністю, мелодійністю, її основу становить усвідомлення внутрішньої свободи, готовності до боротьби за кращу долю народу і України. Василь Стус навіть за ґратами лишався вільною людиною, саме тому його смерть у неволі перетворилася на безсмертне утвердження справжньої свободи. Власне, наявність таких людей
дозволяла вважати наш народ волелюбним.

Вулиця ім. Г. Сковороди (раніше - вул. Калініна)

Григорій Сковорода - український просвітитель-гуманіст, філософ, поет, педагог. Григорій Сковорода народився в м. Чорнухи Лубенського полку, що нині на Полтавщині у небагатій козацькій родині. Жив та працював Григорій Сковорода на Черкащині, в Харкові, багато подорожував Італією, Німеччиною  та Польщею.

Сковорода обстоював права людської особистості в кожній людині, а, в перекладі на конкретну політичну мову того часу, це означало сильну демократичну тенденцію.

 

 

 

Вулиця ім. П. Куліша (раніше  - вул. 39 років Жовтня).

Пантелеймон Куліш - український письменник, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, критик, редактор, видавець, автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису. Народився на Сумщині. Іван Франко називав Куліша «перворядною зіркою» в українському письменстві, «одним із корифеїв нашої літератури». Відомий найбільше як автор першого україномовного історичного роману «Чорна рада». 

 

Вулиця ім. Олеся Гончар (раніше - вул. Комунарів)

Олесь Гончар – видатний український радянський письменник, літературний критик, громадський діяч, відроджував українську культуру, мову та націю, довгий час був депутатом Верховної Ради. Найвідоміші твори Олеся Гончара: «Прапороносці», «Собор», «Людина і зброя» та роман у новелах «Тронка». Лауреат Державних премій, перший лауреат республіканської премії імені Тараса Шевченка , голова Спілки письменників України , академік НАН України, Герой Соціалістичної прац, Герой України (посмертно). Був одним із фундаторів Українського фонду культури.

На честь Олеся Гончара названі вулиці багатьох міст України: Києва, Харкова, Білої Церкви, Чернівців, а тепер й Лисичанську.

 

 

Вулиця ім. О. Довженка  (раніше - вул. ім. Ворошилова) 

Олександр Довженко - український радянський письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографу. Народився у смт. Сосниця на Чернігівщині. За своє творче життя О. Довженко поставив 14 ігрових і документальних фільмів, написав 15 літературних сценаріїв і кіноповістей, дві п'єси, автобіографічну повість, понад 20 оповідань і новел, ряд публіцистичних статей і теоретичних праць, присвячених питанням кіномистецтва. Його фільм «Земля» є одним з найкращих фільмів усіх часів і народів.  Основні твори Олександра Довженка: Кіноповісті «Земля», «Україна в огні», автобіографічна повість «Зачарована Десна», новели «Ніч перед боєм», «Воля до життя»; «Щоденник». До речі, «Зачарована Десна» — автобіографічний твір, це спогади письменника про дитинство, перші кроки пізнання життя, про «перші радощі, і вболівання, і чари перших захоплень дитячих...», про діда і прадіда Тараса, прабабу, матір і батька.

Олександра Довженка називали поетом і водночас політиком кіно. Митця порівнювали з Гомером, Шекспіром, Рабле, Гофманом, Бальзаком, Бетховеном, Брехтом. А сам Довженко казав, що свої картини «писав з гарячою любов'ю, щиро. Вони складали найголовніший смисл мого життя».

Ми пишаємося тим, що вулиці нашого міста тепер носитимуть імена видатних українців.

Просмотров: 802 | Добавил: ЛисичанскаяЦБС | Теги: даль, сосюра, Довженко, краєзнавчий гід, Куліш, Северов, Гончар, сковорода | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]