Среда, 24.04.2024, 10:45

Меню сайта
Календарь
«  Апрель 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2017 » Апрель » 19 » Книжкова середа: Чорнобильська молитва
12:54
Книжкова середа: Чорнобильська молитва

Алексієвич С. Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього: роман/К.: «Видавничий Дім Комора», - 2016-288с.

Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелевської лауреатки 2015 року, говорить голосами «маленьких людей» про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави. Роман створено на основі інтерв’ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів та самоселами «зони», посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими.

Перше видання цієї книги – під заголовком «Чорнобиль: Хроніка майбутнього» - вийшло друком у 1998 році. І протягом цілого того десятиліття Світлана Алексієвич продовжувала й далі працювати над книжкою: записувала нові інтерв’ю, вводила в чергові видання нових героїв – кого з монологом, кого з реплікою, - додавала й викреслювала, дописувала й переписувала, так, що книжка з роками росла й мінялася, як окрема жива істота.

І в 2016 році Оксана Забужко переклала «Чорнобиль: хроніки майбутнього» на українську мову під початковою авторською назвою: «Чорнобильська молитва: хроніки майбутнього».

Оксана Забужко пише: «Я, на свій подив, зустрілася з зовсім іншою книжкою, ніж 18 років тому. Принаймні, читалася вона цим разом геть інакше. Розуміється, головна причина тут не в тому, що змінилася книжка – потовщала, приросла новими історіями тощо, - а в тому, що змінилися ми всі. У тілі України з’явилася ще одна, після Чорнобильської, «зона відчуження» - окуповані території Донбасу, - і несподівано виявилося, що Алексієвич написала книжку не тільки про Чорнобиль – про те, чим він був, - а куди більшою мірою про «радянський мир»: про його внутрішню, генетичну запрограмованість на катастрофу як прямий наслідок ситсемноздійснюваної серед населення «зачистки мізків».

Тоді на початку 1990-х, розмовляючи з жертвами Чорнобиля, Світлана Алексієвич справді «нотувала майбутнє». Тепер, коли те майбутнє набуло цілком упізнаваних образів, прийшла пора перечитати книгу під авторською накою «Чорнобильська молитва».

«Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього»

чекає на вас в центральній бібліотеці.

Перечитайте її новим очима.

Просмотров: 467 | Добавил: ЛисичанскаяЦБС | Теги: Чорнобильська молитва, книжкова середа | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]