Четверг, 18.04.2024, 12:39

Меню сайта
Календарь
«  Апрель 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2017 » Апрель » 1 » Краєзнавчий гід: як художник родом з Лисичанська ілюстрував книги українських класиків
08:53
Краєзнавчий гід: як художник родом з Лисичанська ілюстрував книги українських класиків

До 95-річчя з дня народження талановитого

українського і латиського художника С. Т. Адамовича

2 квітня 1922 року на лисичанській землі народився талановитий художник Сергій Тадейович Адамович, заслужений діяч мистецтв, Член Національної Спілки художників України. Народився Сергій Адамович в сім'ї робітника склозаводу «Пролетарій». Тут пройшло дитинство майбутнього художника.

Після закінчення семи класів у Лисичанській середній школі № 5 поступив у Ворошиловградське художнє училище. Будучи обдарованим юнаком, був запрошений як учень школи при Ленінградській академії мистецтв, потім ставши її студентом. Однак навчання у Ленінграді було перервано війною, розв'язаною Німеччиною. Сергій Адамович повертається до Лисичанська, де працює на заводі «Пролетарій». Звідки восени 1941 він пішов на фронт.

Воював на Західному, Південно-Західному та Прибалтійському фронтах, де у часи привалів малював картини, які в 1944 стали основою його першої персональної виставки в Самарканді, під час перебування самого художника в шпиталі. На війни отримав тяжку травму, став інвалідом.

Після закінчення війни Сергій Адамович поступив в Київський художній інститут. Його випускна дипломна робота — картина «Ранок на Донбасі» — присвячена рідному Луганському краю. У 1950 після закінчення інституту стає членом Спілки художників України. У наступні роки Адамович захоплюється книжковою та станковою графікою. Займається ілюстраціями до творів видатних українських та російських класиків, таких як Іван Франко, Ольга Кобилянська, Микола Гоголь, Лев Миколайович Толстой, Михайло Шолохов та звичайно Тарас Шевченко.

 

Мешкав Сергій Тадейович у Києві, але часто приїжджав у Лисичанськ, де жив його брат Юрій. Помер Сергій Адамович також у Києві, де і був похований.

Твори Сергія Адамовича експонувалися більш ніж на п'ятдесяти міжнародних, всесоюзних, республіканських та його персональних виставках у Києві, Ризі, Москві, Варшаві, організовувалися пересувні виставки по містах України. 3 грудня 1976 його картини побачили і жителі рідного Лисичанська. Частина цих картин була подарована міському краєзнавчому музею, з фондів якого неодноразово організовувалися для лисичан виставки творчості видатного земляка.

Ліногравюри «Шахта», «Лисичій над Дінцем» та інші із серій «Дореволюційний Донбас» та «Новий Донбас» навіяні розповідями батьків, особистими спогадами, дитячими спостереженнями автора. Лейтмотивом усіх гравюр є своєрідні силуети териконів, мальовнича природа рідного краю.

Також Сергій Адамович відомий, як автор ілюстрацій до поем Тараса Шевченка «Сова», «І мертвим, і живим…» (1954) і «Наймичка» (1955) — всі тепер зберігаються в Національному музеї Тараса Шевченка. Також він оформив ювілейне видання поеми Шевченка «Гайдамаки» латиською мовою (Рига, 1964).

Завітайте до центральної бібліотеки і Ви отримаєте  унікальну нагоду доторкнутися до історії,переглянувши роботи Сергія Адамовича.

Пам’ятаємо та пишаємось своїми земляками!  

Просмотров: 636 | Добавил: ЛисичанскаяЦБС | Теги: Адамович, центральна бібліотека | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]