Вторник, 23.04.2024, 20:33

Меню сайта
Календарь
«  Март 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2017 » Март » 17 » «100 років Українській революції 1917-1921 рр.»
14:26
«100 років Українській революції 1917-1921 рр.»

Українська революція 1917-1921 рр. займає особливе місце в модерній історії України. В її ході були реалізовані перші в XX ст. українські державотворчі проекти. Революція виявила потенційні можливості мобілізації української нації, а водночас показала й її слабкі сторони. Вона привернула увагу зовнішнього світу до проблеми неминучості вирішення українського питання.

До 100-річчя Українській революції 1917-1921 рр. ми пропонуємо до уваги викладачів, студентів та всіх, кого цікавить історія України цю віртуальну виставку літератури.

Грушевський М.С. Твори: у 50-ти т.

З історією української революції нерозривно пов’язано ім’я Михайла Грушевського. Безумовно, написання фундаментального національного гранд-наративу «Історії України – Руси» було цілком достатнім, щоб винести Грушевського на вершину національної історіографічної піраміди, але, поринувши у вирій революційної боротьби, очоливши Українську Центральну Раду, пройшовши з нею тернистий шлях злетів і падінь, від моменту створення до останнього дня існування, М. Грушевський  став мегапостаттю української історії, її постійнодіючою величиною. 1917 рік – це період найвищого піднесення його політичної кар’єри. Про це чимало написано. Відомо, що Михайло Сергійович був не лише чудовим спікером. В Грушевському органічно поєднувались історик і політик. Це поєднання додавало його постаті глибини, авторитетності, гнучкості, вміння йти на компроміси, коли цього вимагали інтереси справи, але за потребою він міг продемонструвати силу духу і рішучість.

16 томів цього унікального 50-ти томного зібрання знаходиться в читальному залі центральної бібліотеки.

Дві книги IV тому присвячені періоду Української революції 1917-1921 р.р. Перша книга IV тому вміщує публіцистичний доробок видатного історика й державного діяча доби Української Центральної Ради. Статті, промови та звернення М. Грушевського упродовж березня 1917 р. - квітня 1918 р. стали вагомим внеском у розробку концепції Української революції та залишились важливим джерелом для вивчення й осмислення бурхливих подій зазначеного історичного періоду. 

Суспільно-політичні і публіцистичні твори вченого і політика періоду 1918-1921 р.р. вміщує 2 книга IV тому. 

Шаповал Ю., Верба І. Михайло Грушевський.

Життєпис видатного політичного державного діяча Михайла Грушевського Ви зможете прочитати в книзі Юрія Шаповала та Ігоря Верби «Михайло Грушевський». Праця відомих істориків – перша спроба концептуального дослідження життя та діяльності М. Грушевського.

Але, як не дивно, до виходу в світ цієї книги, про нього не було створено жодної комплексної праці, яка б охоплювала ключові етапи життєвого шляху М. Грушевського. Заповнюючи цю історіографічну лакуну, автори спиралися на маловідомий дослідницький доробок, а іноді унікальний архівний матеріал, який опубліковано вперше.

Це видання знаходиться в читальному залі центральної бібліотеки.

 

Дмитрук В.Г. Вони боролися за волю України.

В цій книзі на глибинному аналізі історичних подій, на численних архівних документах та спогадах учасників національно-визвольної боротьби українського народу автор відтворює захоплюючу і трагічну сторінку історії боротьби українського народу за незалежність нашої Батьківщини.

 

Це видання знаходиться в читальному залі центральної бібліотеки.

 

 

 

Солдатенко В.Ф. Україна в революційну добу: історичні есе – хроніки. У 4-х т.

Солдатенко Валерій Федорович – доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України. В цій книзі він відтворює в хронологічній послідовності розвиток історичних подій в Україні на переломному рубежі – у добу Революції 1917-1921 рр.

Історія революцій завжди привертала до себе підвищений інтерес, і це цілком природно. Революції знаменували собою тріумф одних ідей і крах інших; вони виносили на суспільний гребінь невідомих доти діячів, стягували з політичного олімпу інших; вони виявлялися гігантськими сплесками емоцій, справжніми вибухами накопиченої енергії, масової активності й оберталися духовними злетами, - водночас супроводжуючись тяжкими випробуваннями, потрясіннями, трагедіями, жертвами. Тож, як не прагнути збагнути глибинну сутність революцій, розібратись у зміні процесів, зробити належні висновки, винести відповідні уроки. Про все це йдеться в книзі В. Ф. Солдатенка «Україна в революційну добу: історичні есе – хроніки»

Це видання знаходиться в читальному залі та на абонементі центральної бібліотеки.

Мазепа І.П. Україна в огні й бурі революції. 1917-1921.

Ісаак Прохорович Мазепа – видатний український політичний і державний діяч, керівник уряду Української Народної Республіки періоду Директорії (від серпня 1919 до травня 1920 року).

І. Мазепі судила доля брати ближчу участь в українській визвольній боротьбі. Він не збирався писати спогадів про бурхливу революційну добу, але все ж таки вирішив зафіксувати деякі свої спостереження та факти з тих недавніх часів. До цього його спонукало те, що багато з визначних діячів тієї доби, на його думку, в своїх спогадах дають оцінку революційних подій тих часів на підставі занадто суб'єктивного неісторичного підходу до справи...

В своїх мемуарах він досліджує ситуацію навколо революційних подій 1917-1921 рр.

Це видання знаходиться в читальному залі та на абонементі центральної бібліотеки та в бібліотеці-філії  №3.

Про діячів тієї пори Ви дізнаєтесь з наступних книжок:

Реєнт О. Павло Скоропадський

Це історичний нарис про політичного і військового діяча – гетьмана Української держави Павла Петровича Скоропадського. Він відіграв особливу і помітну роль у новітній історії України, залишивши в ній неповторний слід. Блискучий військовий, який пройшов шлях від кавалергарда до генерала-лейтенанта у царській армії, Павло Скоропадський у буремні 1917-1918 рр. втілив на практиці споконвічну ідею української державності.

 

Це видання знаходиться в читальному залі центральної бібліотеки.

 

Кульчицький С., Солдатенко В. Володимир Винниченко

Ця книга є першою політичною біографією одного із засновників УНР, видатного українського революціонера й великого письменника. Могутня особистість В. Винниченка істотно позначилася на перебігу революційних подій 1917-1919 рр. Велика увага в книзі приділяється періоду Української революції.

 

Це видання знаходиться в читальному залі та центральної бібліотеки.

 

 

Файзулін Я. , Гінда В. Україна у вогні минулого століття: Постаті. Факти. Версії

XX століття – час, коли творилося обличчя сучасної України. Книга присвячена подіям та персоналіям української історії цього суперечливого періоду. Базуючись на архівних документах, автори книги висвітлюють цікаві і маловідомі факти про визначні події минулого та видатних особистостей, дають можливість побачити історію під іншим кутом, без звичних штампів, та, можливо, зрозуміти події сьогодення.

 

Це видання знаходиться в читальному залі центральної бібліотеки.

 

Литвин М. Проект «Україна» Галичина в Українській революції 1917-1921 рр.

У книжці львівського історика М. Литвина розповідається про роль і місце Галичини та галичан в Українській національно-демократичній революції. Особливу увагу приділено державотворенню Західно-Української Народної Республіки, провокативній політиці більшовицької Росії. І хоча своєї мети Українська революція не досягла, її значення важко переоцінити, оскільки вона спонукала нові покоління до спроб розбудови власної держави та здобуття незалежності.

Це видання знаходиться в читальному залі та на абонементі центральної бібліотеки.

 

Яневський Д.Б.  Проект «Україна». Грушевський. Скоропадський. Петлюра.

Книга журналіста, телеведучого, доктора історичних наук Данила Яневського є цікавим посібником для журналістів, політологів, істориків та дослідників. На сторінках цієї книги автор намагається сформувати цілісне, несуперечливе, ясне уявлення про феномен української державності. На його думку, багатьом публіцистам  та історикам, які досліджували цю тему, попри їх тривалі і вперті зусилля, бракує об’єктивності. Він не зміг утриматися від спокуси сформулювати свої варіанти відповідей на питання: у чому була суть Української революції під проводом Української Центральної Ради і яку історію написав видатний національний історик Михайло Грушевський? Якою бачив Україну засновник Великої Української гетьманської держави 1918 р. Павло Скоропадський і чому загинуло це державне утворення? Хто, як і коли насправді створив Директорію та хто стояв за спиною Симона Петлюри?

Ви дізнаєтесь що приховують сучасні міфотворці про вітчизняну історії періоду 1917-1920 рр., і спробуєте разом із автором з’ясувати, що саме відбувалося на теренах сучасної України у цей час.

Це видання знаходиться в усіх бібліотеках КЗ "Лисичанська ЦБС".

Просмотров: 1440 | Добавил: ЛисичанскаяЦБС | Теги: Україна, Революція, книги, центральна ббібліотека, віртуальна виставка | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]